Handen schudden

Ik loop vanaf de markt richting mijn huis. Als ik bijna thuis ben komt er iemand mij tegemoed die ik herken, namelijk de Full Gospel pastor uit Bambalang. We schudden handen, en om dat we verrast zijn elkaar hier te zien schudden we nogmaals de handen. Ik groet hem en vraag of alles wel is in Bambalang. En dat is zo, ja zegt hij we zijn echt bezig met het Bijbelvertaalwerk en het bekend maken onder de mensen. En nogmaals schudden we handen omdat iets gezegd wordt wat ons beiden betreft. We praten nog even door en als afsluiting schudden we nogmaals handen. Dat was 4 keer in 2 minuten bedacht ik…

Een andere manier waarop mensen laten zien dat je er samen voor gaat of dezelfde ideeën heb, is wanneer de mensen  aan het eind van de conversatie zeggen: we are together…uiteraard samengaand met een handdruk.

Het droge seizoen is inmiddels aangebroken. En het is bizar hoe de wereld er dan anders uit ziet. Ik zal proberen een idee te geven wat die veranderingen zijn. Een van de eerste veranderingen is het feit dat je op droge weg rijdt. Binnen enkele weken is de weg weer stoffig en ik heb ontdekt dat als er dan een auto voor je rijd je haast niks meer kan zien. Neem je een benskin (taxi moter) dan ben je na een half uur helemaal roodbruin van het stof. Het gevolg van die stoffige wegen is ook dat alle bosjes en bomen langs de weg plosteling helemaal onder  het rode stof zitten. Ook bepaalde bomen en planten beginnen nu te bloeien en ik moet zeggen dat ik soms moeite heb een weg te vinden al heb ik daar tig keer over gereden. Het ziet er gewoon nu zo anders uit!

Een andere verandering is dat je nu ook meer auto”s op de weg ziet. Auto”s die het niet trokken om tijdens het regenseizoen door de modder te worstelen. Dus de hele hele oude auto”s zijn ook weer van de partij.

De weg is door het regenseizoen behoorlijk vernaggeld, enorme diepe kuilen die eerst modderig waren zijn nu opgedroogd met het gevolg dat je haast op je zijkant rijdt om verder te kunnen. Wel, langzamerhand beginnen de wegen gerepareerd te worden. Grote vrachtauto”s storten grote hopen zand op de weg. Geweldig natuurlijk alleen…soms storten ze het zand midden op de weg en dan lijkt het er op dat je dus niet verder kunt, maar omdat ik geen andere weg weet en auto sporen op die mega hoge zand berg zie begrijp ik dat het de bedoeling is dat je erover heen kunt. En voila, na de grootste zandhoop zijn de volgende hopen een eitje.

Ook een positieve verandering is het feit dat als je rijdt er een mega stof wolk achter je auto ontstaat en daar houden mensen niet zo van, zo ontdekte ik dat, speciaal kinderen, nu niet meer zo graag achter de auto aanrennen…

Ook de koeien dalen. In het regenseizoen zijn ze hoger op de heuvels te vinden maar met het droge seizoen komen ze meer naar beneden en wordt ook toegestaan dat ze op de akkers van de boeren lopen grazen.

Het laatste wat ik zal noemen is het feit dat men nu ook gestart is met het verbranden van stukken land. Her en der zie je de eerste vuren al branden en stukken zwart geblakerd land. Ziet er beetje triest uit moet ik zeggen.

Maar zo ervaar ik de eerste keer de overgang van regen naar het droge seizoen. Voorlopig dus geen regen tot maart uitgezonderd dat er in december 1 keer regen hoopt te vallen maar dat is niet elk jaar het geval. Wel, dit was een update over het droge seizoen in Afrika!

Hartelijke groet,
Marinne